Amsterdam Wijn & Spijs

30 GERECHTEN EN 30 WIJNEN!

Bij elke les proeven en bespreken we 10 gerechten en wijnen.
Je krijgt een lesboek, waarin oefeningen en een heleboel tips staan.

NIEUW BOEK!

Tijdens de cursus gaan we drie modules behandelen maar het boek geeft je 11 hoofdstukken. De onderwerpen zijn:

* Wijn proeven, kopen, beoordelen
* Introductiemodule: de gastronomische proefmethode
* Chefmodule: koken naar de wijn
* Sommeliermodule: wijn bij het gerecht
* Kijk op gastronomie
* Cultuur: diverse keukens
* Productkennis en toepassingen
* Dranken gastronomisch
* Organisatie en gastvrijheid
* Praktijkvoorbeelden: restaurant Rantree, FG restaurant**
* Snel kiezen: tips en trucs

DE SYSTEMATISCHE METHODE

De Wijn en Spijs cursus is systematisch opgebouwd in drie middagen, je krijgt de theorie duidelijk uitgelegd. Je proeft 30 gerechten en wijnen en je gaat het samen bespreken. Zo leer je hoe je kunt koken naar de wijn, en hoe je de wijn kiest of aanpast.

TIJDSDUUR:   3 dagdelen (3 uur per les, laatste les incl. examen 3 ½ uur).
DOELGROEP: wijncursisten, horeca-medewerkers, chefs, amateurkoks, foodies, bloggers.
NIVEAU: vanaf Basis level 1, of SDEN 2.
ZELFSTUDIE: we adviseren 5 uur thuisstudie.
PRIJS:   € 295,- inclusief examen.

BEKIJK ALLE CURSUSDATA

INHOUD VAN DE CURSUS

De cheft gaat een heerlijk maaltijd koken. De wijnen die je gaat proeven zijn van goed tot zeer goed niveau. Alles is voor je bereid, bij deze cursus gaat het om ervaren, uitproberen en begrijpen wat wel en niet goed werkt. Alles wordt theoretisch onderbouwd. In de tweede les gaan we zelf iets maken.

DAG 1: WIJNPROEVEN, MENULEER, SMAAKLEER

  • de betekenis van gastronomie
  • de gastronomische proefmethode
  • smaakpatronen, karakter, smaakprofiel
  • de gastronomische methode – conclusies
  • menuleer, cultuurgebonden
  • de spanningsboog
  • balans
  • een probleem oplossen
  • smaakverzadiging
  • smaakdominantie

DAG 2: ‘CHEF MODULE’ KOKEN NAAR DE WIJN, KOOKTECHNIEKEN

  • kooktechnieken, keuzes, met en zonder water
  • de basis: product, bereiding, garnituren
  • overige smaakmakers
  • koken naar de wijn
  • kooktechnieken
  • de waterscheiding
  • zwaarte gebruiken
  • snijtechnieken
  • kleuren in een gerecht

DAG 3: ‘SOMMELIER MODULE’ DE WIJN BIJ HET ETEN

  • wijn proeven en wijn kopen
  • dominante smaken in een gerecht
  • wijn aanpassen
  • kleuren in wijn
  • de vorm van het glas
  • aperitiefwijnen
  • kaas en wijn
  • dessertwijnen
  • aansluitend: examen

EXAMEN

Het examen bestaat uit een proefsessie en een theorie sessie

  • Proeven: 1 gerecht, 1 wijn. Proefnotities en wijn-spijs advies.
  • Theorie: 15 meerkeuzevragen, 5 open vragen.

De uitslag van het examen wordt binnen een week toegezonden.
Indien je geslaagd bent ontvang je van ons het Certificaat Basis Gastronomie.