Breda Basis wijncursus

TIJDSDUUR: 4 avonden, van 19.30 – 22.30 uur
NIVEAU: professionals zonder wijnopleiding, beginners, wijnliefhebbers.
PRIJS: € 295 alles inbegrepen
WIJNEN: 20 kwaliteitswijnen
GLAZEN: 3 Schott Zwiesel wijnglazen
STUDIEBOEK: studieboek, incl. 70 testvragen, en een werkschrift
EXAMEN:  examen en certificaat
INLOG: inlogpagina met presentaties, oefeningen, enz.

STUDIEBOEK

Bij de Basis Wijncursus krijg je een studieboek dat is aanbevolen door twee Masters of Wine! Test je kennis met behulp van de 70 oefenvragen.

Zoek je een leuk wijn-cadeau voor vrienden en familie?
Geef de Basis-wijncursus cadeaubon!

CURSUSINHOUD BASIS WIJNCURSUS BREDA

MODULE 1: BASIS

Tijdens de eerste module ga je de geschiedenis en de belangrijkste wijnbegrippen leren. Ook ga je een aantal witte wijnen proeven volgens de internationale proefmethode.

  • herkomst wijn, wijnbouw en wijnstijlen
  • klimaat, bodem, viticultuur
  • het begrip ‘terroir’
  • hoe maak je wijn, vinificatieproces
  • bio wijnen en andere ontwikkelingen
  • systematic Approach to Wine Tasting
  • sauvignon blanc, chardonnay, riesling, chenin blanc, sémillon

MODULE 2

Tijdens de tweede module leer je meer over het kiezen van wijn: hoe je een etiket moet lezen, hoe je wijn moet beoordelen en hoe je fouten moet ontdekken. We gaan tijdens deze module een aantal rode wijnen proeven.

  • etiket lezen
  • onzuiverheden in de wijn
  • bewaren: opslag, bewaartemperatuur
  • serveren: temperatuur, glaswerk
  • verschil tussen schroefdop en kurk
  • organiseren van een wijnproeverij
  • vragen en vooroordelen over wijn
  • wijnen uit Midden- en Zuid-Europa
  • Hollandse wijnen
  • pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, grenache, syrah

MODULE 3

Tijdens de derde module proef je enkele wijnen met bijpassende hapjes. De nadruk ligt op de Nieuwe Wereld en de wereld van gastronomie.

  • wijnregio’s uit de Nieuwe Wereld
  • basis van gastronomie, menuleer, smaakleer
  • wijnspijs-combinaties

MODULE 4

Op de laatste cursusavond maak je het examen en geven enkele cursisten een presentatie.

  • examen
  • proeverij met door cursisten meegebrachte wijnen
  • verkoopadvies, wijnspijsadvies

ZELFSTUDIE

Om het examen te behalen heb je naast de lessen ongeveer 10 uur zelfstudie nodig.

EXAMEN

Het examen bestaat uit twee onderdelen, theorie en proeven. De theorie bestaat uit 28 vragen, waarvan 25 meerkeuzevragen en 3 open vragen. Naast de theorie dien je twee wijnen te proeven en te omschrijven, waarvan je één wijn voorziet van een spijsadvies.

DE WIJNSTUDIO IS EEN ERKENDE ONDERWIJSINSTELLING

De Wijnstudio is een door de overheid erkende Instelling voor Kort Beroeps Onderwijs, wij staan geregistreerd bij het CRKBO. Onze opleidingen zijn volledig belasting-aftrekbaar.