Den Haag Wijn & Spijs

Cursus Wijn en Spijs Den Haag

TIJDSDUUR: 3 zondagmiddagen, van 12:00 – 15:30 uur.
NIVEAU: wijncursisten, horeca-medewerkers, chefs, fanatieke amateurkoks
VOOROPLEIDING: vanaf Basiscursus level 1
PRIJS: € 295 alles inbegrepen
WIJN EN GERECHTEN: 30 wijnen en 30 hapjes
STUDIEBOEK: inclusief studieboek en oefeningen
EXAMEN: inclusief examen en het certificaat Basis Gastronomie

Inschrijven

Op zoek naar een fijn wijn-cadeau?
Bestel hier de cadeaubon voor de cursus Wijn & Spijs, een jaar lang te besteden.

Cadeaubon

Alles draait om de beleving

Tijdens deze driedaagse cursus Wijn en Spijs Den Haag word je op een leuke manier wijs gemaakt in de wereld van de gastronomie. Het is geen kookschool; je hoeft niets te koken. Onze chef maakt alles voor je klaar, zodat jij je kunt focussen op de smaken. Welke smaken passen bij elkaar, waarom – en welke smaken zijn juist helemaal niet goed bij elkaar? Alles wordt uitgelegd en theoretisch onderbouwd.

Cursusinhoud
Dag 1: Theorie van de menuleer, smaakleer en wijnproeven

  • Gastronomie: wijn en spijs, wat is dat
  • Menuleer: hoe wordt een menu opgebouwd
  • Systematisch wijnproeven met de WSET-methode
  • De 4 basissmaken, umami
  • Een uitleg over de smaakpatronen van wijnen
  • een uitleg over smaakpatronen van gerechten
  • Wijnspijs-advies en klassieke wijnspijscombinaties
  • Smaakverzadiging in de praktijk
  • Welke smaken combineren goed, en welke geven een probleem

Dag 2: “De Chef Module” koken naar de wijn, kooktechnieken

  • kooktechnieken: keuzes, met en zonder water koken
  • snijtechnieken
  • smaakpatronen en bereidingswijzen
  • een gerecht aan wijn aanpassen
  • wijn en gerecht smaakprofielen
  • kleur en de invloed op wijnen en gerechten
  • opmaak en de invloed op het gerecht
  • dessertwijnen
  • serveren en tafel opdekken

Dag 3: “De Sommelier Module” de wijn bij het eten kiezen

  • het gerecht als basis, kwaliteiten van een passende wijn
  • smaken voorspellen: herkomst, vinificatie, druiven
  • klassieke wijnen tegenover modern gemaakte wijnen
  • de wijnen aan net gerecht aanpassen
  • aperitief, de wijnen vóór de maaltijd
  • wijn bij bijzondere gerechten, moleculair, Aziatisch
  • welke wijn bij welke kaas
  • aansluitend: het examen

Examen

Tijdens de laatste les doe je het examen. Dit bestaat uit een proefdeel en een theoretisch deel, 15 meerkeuzevragen en 5 open vragen. Daarna krijg je een gerecht en een wijn, die je beiden omschrijft en voorziet van een wijnspijs-advies.

Inschrijven