Haarlem Basis wijncursus

Basis wijncursus Haarlem

TIJDSDUUR: 4 avonden van 19.30 – 22.30 uur
NIVEAU: professionals zonder wijnopleiding, beginners, wijnliefhebbers.
PRIJS: € 295 alles inbegrepen
WIJNEN: 20 goede kwaliteitswijnen
GLAZEN: 3 Schott Zwiesel wijnglazen
STUDIEBOEK: studieboek, met 70 testvragen, en een werkschrift
EXAMEN: inclusief examen en certificaat
INLOG: eigen pagina met presentaties, oefeningen, enz.

Inschrijven

STUDIEBOEK

Met de Basis Wijncursus studieboek kan je met behulp van de 70 oefenvragen je kennis testen. Deze studieboek wordt aanbevolen door twee Masters of Wine!

Zoke je een leuk wijn-cadeau voor je vrienden?
Geef de Basis-wijncursus cadeaubon!

CURSUSINHOUD BASIS WIJNCURSUS HAARLEM

MODULE 1: BASIS

Tijdens de eerste les ga je de leren over de basisbegrippen en de geschiedenis van Wijn. Je gaat een aantal witte wijnen proeven volgens de internationale WSET proefmethode

  • herkomst van de wijn
  • viticultuur en klimaat: wijnbouw, bodem, weer
  • invloeden op de wijngaard
  • wat betekent terroir?
  • vinificatie: hoe wordt wijn gemaakt?
  • biologische wijnen
  • WSET-proefmethode: systematisch wijnproeven
  • sauvignon blanc, chardonnay, riesling, chenin blanc, sémillon

MODULE 2

Tijdens de tweede module gaan we dieper in op het kiezen van wijn. Hoe lees je een etiket en hoe beoordeel je de kwaliteit van wijn? We proeven deze les rode wijnen.

  • wijn beoordelen en etiketten lezen
  • fouten en onzuiverheden in de wijn
  • bewaren: opslag, bewaartemperatuur
  • serveren: temperatuur, glaswerk
  • is er een verschil tussen wijnen van kurk en schroefdop?
  • hoe zet je een wijnproeverij op?
  • vragen en vooroordelen over wijn
  • wijnen uit Oude Wereld
  • wijnen uit Nederland
  • pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, grenache, syrah

MODULE 3

Tijdens de derde module komen de wijngebieden van de Nieuwe Wereld aan bod, alsmede de de basisprincipes van de gastronomie.

  • wijnregio’s uit de Nieuwe Wereld
  • basisbegrippen van gastronomie
  • menuleer, smaakleer
  • hoe combineer je wijn met spijs?

MODULE 4

Tijdens de vierde module doe je een examen en eindigen we de cursus met een gezellige proeverij!

  • examen
  • proeverij met door cursisten meegebrachte wijnen
  • gastronomisch advies, verkoopadvies

Zelfstudie
Buiten de lessen is 6 uur zelfstudie nodig.

Examen
Tijdens de examen ga je eerst proeven en daarna theorie. Tijdens het proeven omschrijf je twee wijnen, waarvan je één voorziet van een wijnspijs-advies. De theorie bestaat uit 25 meerkeuzevragen en drie open vragen.

De Wijnstudio is een erkende onderwijsinstelling
Wij zijn een door de overheid erkende Instelling voor Kort Beroeps Onderwijs, Wij staan geregistreerd bij het CRKBO. Onze opleidingen zijn volledig belasting-aftrekbaar.

Inschrijven