Heerlen Basis Wijncursus

De basis wijncursus Heerlen staat open voor iedereen.
TIJDSDUUR: 4 avonden van 19.30 – 22.30
NIVEAU: professional zonder wijnopleiding, beginner en wijnliefhebber
PRIJS: € 295 alles inclusief
WIJNEN: 20 prima wijnen
GLAZEN: 3 Schott Zwiesel wijnglazen
STUDIEBOEK: studieboek, met een test van 70 vragen, en een werkschrift
EXAMEN: inclusief examen, certificaat
INLOG: eigen webpagina met alle presentaties, oefeningen en tips

STUDIEBOEK

Je krijgt een Basis Wijncursus studieboek bij de Basis Wijncursus. Test je kennis met behulp van de 70 oefenvragen. Aanbevolen door twee Masters of Wine!

Zoek je een leuk wijn-cadeau voor familie en vriende?
Geef de Basis-wijncursus cadeaubon!

CURSUSINHOUD BASIS WIJNCURSUS HEERLEN

MODULE 1: BASIS

Tijdens de eerste module ga je kennis maken met de basisbegrippen en de geschiedenis van wijn. Je gaat een aantal witte wijnen proeven volgens de internationale proefmethode van WSET.

  • herkomst van de wijn
  • viticultuur en klimaat: wijnbouw, bodem, weer
  • invloeden op de wijngaard
  • wat betekent terroir?
  • vinificatie: hoe wordt wijn gemaakt?
  • biologische wijnen
  • WSET-proefmethode: systematisch wijnproeven
  • sauvignon blanc, chardonnay, riesling, chenin blanc, sémillon

MODULE 2

In de tweede module gaan we dieper in op het kiezen van wijn. Je leert hoe je een etiket moet lezen en hoe je de kwaliteit van wijn moet beoordelen. In deze les gaan we rode wijn proeven.

  • wijn beoordelen en etiketten lezen
  • fouten en onzuiverheden in de wijn
  • bewaren: opslag, bewaartemperatuur
  • serveren: temperatuur, glaswerk
  • het verschil tussen wijnen van kurk en schroefdop
  • hoe zet zelf je een wijnproeverij op
  • vragen en vooroordelen over wijn
  • wijnen uit Oude Wereld
  • Nederlandse wijnen
  • pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, grenache, syrah

MODULE 3

Tijdens de derde module komen de Wijngebieden van de Nieuwe Wereld aan bod, alsmede de basisprincipes van de gastronomie.

  • diverse Nieuwe Wereld wijnregio’s
  • Gastronomie” de basis van wijn & spijs
  • menuleer, smaakleer

MODULE 4

Op de laatste lesavond doe je een examen en eindigen we de cursus met een les van de cursisten zelf!

  • examen
  • proeverij met door cursisten meegebrachte wijnen
  • adviezen van de docent

STUDIEBELASTING

We raden ongeveer 10 uur zelfstudie aan naast het volgen van de lessen.

EXAMEN

Het examen bestaat uit een theoriedeel: 25 meerkeuzevragen en 3 open vragen.
En een proefgedeelte: twee wijnen te proeven en omschrijven, waarbij je één wijn voorziet van een spijsadvies.

DE WIJNSTUDIO IS EEN ERKENDE ONDERWIJSINSTELLING

De Wijnstudio is door de overheid erkend als Instelling voor Kort Beroeps Onderwijs, wij staan geregistreerd bij het CRKBO. Onze opleidingen zijn volledig belastingaftrekbaar.