Maastricht Wijn & Spijs

TIJDSDUUR: 3 zondagmiddagen (12:00 – 15:30 u.)
NIVEAU: wijncursisten, horeca-medewerkers, chefs, fanatieke amateurkoks
VOOROPLEIDING: niet vereist, aanbevolen level 1 of hoger
PRIJS: € 295 alles inbegrepen
WIJN EN GERECHTEN: 30 wijnen, 30 hapjes
STUDIEBOEK: inclusief studieboek en oefeningen
EXAMEN: inclusief examen en certificaat Basis Gastronomie

Op zoek naar een mooie wijn-cadeau voor familie en vrienden?
Bestel hier je cadeaubon voor de Wijn & Spijs cursus!

ALLES STAAT VOOR JE KLAAR

Bij de wijn & spijs cursus wordt er heerlijk voor je gekookt door de chef. De wijnen die je gaat proeven zijn van goed tot zeer goed niveau. Alles is voor je bereid, het gaat om ervaren, uitproberen en zelf begrijpen wat goed en niet goed werkt. Alles wordt theoretisch onderbouwd.

INHOUD VAN DE CURSUS

Dag 1: THEORIE VAN MENULEER, WIJNPROEVEN, SMAAKLEER

  • de betekenis van gastronomie, wijn & spijs
  • menuleer, de juiste opbouw, de spanningsboog
  • wijnproeven volgens internationale normen: de WSET systematische proefmethode
  • de 4 basissmaken en umami
  • smaakpatronen van wijn
  • smaakpatronen van gerechten
  • klassieke wijn-spijscombinaties
  • smaakverzadiging
  • probleemcombinaties

Dag 2: “DE CHEF MODULE” koken naar de wijn, kooktechnieken

  • kooktechnieken, keuzes, met en zonder water
  • snijtechnieken
  • smaakpatronen, bereidingswijzen
  • een gerecht aanpassen aan de wijn
  • smaakprofielen van wijn en gerecht
  • de invloed van kleur in wijnen en gerechten
  • de invloed van de opmaak van het gerecht
  • dessertwijnen
  • serveren, tafel opdekken

Dag 3: “DE SOMMELIER MODULE” de wijn bij het eten kiezen

  • het gerecht als basis, kwaliteiten van de passende wijn vaststellen
  • smaken zijn voorspelbaar: druiven, viticultuur, vinificatie
  • klassieke en moderne wijnen
  • de wijnen aanpassen
  • aperitief-wijnen
  • wijn bij bijzondere gerechten, moleculair, Aziatisch
  • kaas en wijn
  • aansluitend: examen

EXAMEN

Het examen bestaat uit een proefdeel en een theoriedeel.
Als je geslaagd bent ontvang je het diploma Basis Gastronomie.

  • Proeven: 1 gerecht, 1 wijn: proefnotities en wijn-spijs advies.
  • Theorie: 15 meerkeuze vragen, 5 open vragen.