Nijmegen Basis Wijncursus

De Basis wijncursus Nijmegen is geschikt voor beginnende wijnprofessionals en  wijnliefhebbers.

TIJDSDUUR: 4 avonden van 19.30 – 22.30
NIVEAU: professional zonder wijnopleiding, beginner en wijnliefhebber
PRIJS: € 295,- alles inclusief
WIJNEN: 20 goede wijnen
GLAZEN: 3 Schott Zwiesel wijnglazen
STUDIEBOEK: studieboek, met onder meer 70 testvragen, en een werkschrift
EXAMEN: inclusief examen, certificaat
INLOG: eigen webpagina met presentaties, oefeningen en tips.

STUDIEBOEK

Bij de Basis Wijncursus krijg je een studieboek, waarin 70 oefenvragen staan. Het boek is aanbevolen door twee Masters of Wine!

Zoek je een leuk wijn-cadeau voor familie of vrienden?
Geef de Basis-wijncursus cadeaubon!

CURSUSINHOUD BASIS WIJNCURSUS NIJMEGEN

MODULE 1: BASIS

Tijdens de eerste module begin je met de geschiedenis van wijn en de basisbegrippen. Je proeft een aantal witte wijnen volgens de proefmethode van WSET

  • herkomst van de wijn
  • viticultuur en klimaat: wijnbouw, bodem, weer
  • invloeden op de wijngaard
  • wat betekent terroir?
  • vinificatie: hoe wordt wijn gemaakt?
  • biologische wijnen
  • WSET-proefmethode: systematisch wijnproeven
  • sauvignon blanc, chardonnay, riesling, chenin blanc, sémillon

MODULE 2

In de tweede module gaan we dieper in op het kiezen van wijn. Je gaat leren hoe je de kwaliteit van wijn moet beoordelen en hoe je een etiket moet lezen. Tijdens deze les proeven we rode wijnen.

  • wijn beoordelen en etiketten lezen
  • fouten en onzuiverheden in de wijn
  • bewaren: opslag, bewaartemperatuur
  • serveren: temperatuur, glaswerk
  • is er een verschil tussen wijnen van kurk en schroefdop?
  • hoe zet je een wijnproeverij op?
  • vragen en vooroordelen over wijn
  • wijnen uit Oude Wereld
  • wijnen uit Nederland
  • pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, grenache, syrah

MODULE 3

In de derde module komen de wijngebieden van de Nieuwe Wereld aan bod en de basisprincipes van de gastronomie.

  • wijnregio’s uit de Nieuwe Wereld
  • basisbegrippen van gastronomie
  • menuleer, smaakleer
  • hoe combineer je wijn met spijs?

MODULE 4

De laatste lesavond doe je een examen en eindigen we de cursus met een gezellige proeverij!

  • examen
  • proeverij met door cursisten meegebrachte wijnen
  • gastronomisch advies, verkoopadvies

STUDIEBELASTING

Wij raden 10 uur zelfstudie aan om het examen te halen.

EXAMEN

Het examen bestaat uit 25 meerkeuze vragen en 3 open vragen. Je moet ook twee wijnen proeven en omschrijven, één wijn voorzie je van een spijsadvies.

DE WIJNSTUDIO IS EEN ERKENDE ONDERWIJSINSTELLING

Deze opleidingen zijn volledig belastingaftrekbaar. Wij zijn een erkende instelling en staan ook geregistreerd bij het CRKBO.