Rotterdam Wijn & Spijs

TIJDSDUUR: 3 zondagmiddagen (12:00 – 15:30 u.)
NIVEAU: wijncursisten, horeca-medewerkers, chefs, amateurkoks
VOOROPLEIDING: niet vereist, aanbevolen level 1 of hoger
PRIJS: € 295 alles inclusief
WIJN EN GERECHTEN: 30 wijnen, 30 hapjes
STUDIEBOEK: inclusief studieboek en praktijkoefeningen
EXAMEN: inclusief examen en certificaat “Basis Gastronomie”

Zoek je een leuk wijn-cadeau voor familie of vrienden?
Dan is dit misschien wat je zoekt: bestel hier de Wijn & Spijs Cursus Cadeaubon
Deze bon is een jaar lang te gebruiken.

NIET KOKEN, MAAR BELEVEN

Bij de wijn & spijs cursus wordt alles heerlijk voor je bereid door de chef. De wijnen zijn van goed tot zeer goed niveau. Alles staat voor je klaar. Deze cursus gaat om het ervaren, beleven en begrijpen welke smaken bij elkaar passen. Je leert ook wat niet goed samen gaat, en welke principes daarvoor de basis vormen. Alles wordt aan je uitgelegd en theoretisch onderbouwd.

CURSUSINHOUD

DAG 1: THEORIE VAN DE MENULEER, SMAAKLEER EN WIJNPROEVEN

Tijdens de eerste dag ga je het volgende leren:

  • wat is gastronomie?
  • menuleer, de juiste opbouw, de spanningsboog
  • wijnproeven volgens internationale normen: systematische proeven op de WSET-methode
  • de 4 basissmaken en umami
  • uitleg over de smaakpatronen van wijnen
  • uitleg over smaakpatronen van gerechten
  • klassieke wijnspijscombinaties
  • smaakverzadiging
  • Welke smaken combineren goed, en welke geven problemen?

DAG 2: “DE CHEF MODULE” KOKEN NAAR DE WIJN, KOOKTECHNIEKEN

Tijdens de chef module ga je het volgende leren:

  • kooktechnieken, keuzes, met en zonder water koken
  • snijtechnieken
  • smaakpatronen, bereidingswijzen
  • een gerecht aanpassen aan de wijn
  • smaakprofielen van wijn en gerecht
  • de invloed van kleur in wijnen en gerechten
  • de invloed van de opmaak van het gerecht
  • dessertwijnen
  • serveren, tafel opdekken

DAG 3: “DE SOMMELIER MODULE” DE WIJN BIJ HET ETEN KIEZEN

Tijdens de sommelier module ga je het volgende leren:

  • het gerecht als basis, kwaliteiten van de passende wijn vaststellen
  • voorspellen van smaken (vinificatie, druiven, herkomst)
  • wijnen uit de Oude en Nieuwe Wereld / klassiek vs. modern
  • de wijnen aanpassen aan het gerecht
  • aperitief-wijnen
  • wijn bij bijzondere gerechten, moleculair, Aziatisch
  • kaas en wijn
  • aansluitend: examen

EXAMEN

Het examen bestaat uit theorie en proeven. Het theorie bestaat uit 20 vragen, 15 meerkeuzevragen en 5 open vragen. Je krijg je een gerecht en een wijn, je moet beide gerechten omschrijven en voorzien van een wijnspijsadvies.