Utrecht Wijn & Spijs

TIJDSDUUR: 3 zondagmiddagen (12:00 – 15:30 u.)
NIVEAU: wijncursisten, horeca-medewerkers, chefs, fanatieke amateurkoks
VOOROPLEIDING: niet vereist, aanbevolen level 1 of hoger
PRIJS: € 295 alles inbegrepen
WIJN EN GERECHTEN: 30 wijnen, 30 hapjes
STUDIEBOEK: inclusief studieboek en oefeningen
EXAMEN: inclusief examen en certificaat Basis Gastronomie

Op zoek naar een mooi wijn-cadeau voor je familie of vrienden?
Hier kun je de cadeaubon bestellen voor de Wijn & Spijs cursus!

NIET KOKEN, MAAR BELEVEN

Dit is geen kookschool, alles wordt heerlijk bereid door de chef en staat voor je klaar. Het gaat om ervaren, beleven en begrijpen welke smaken goed bij elkaar passen. De wijnen zijn van goed tot zeer goed niveau.

CURSUSINHOUD

DAG 1: THEORIE VAN DE MENULEER, SMAAKLEER EN WIJNPROEVEN

  • wat is gastronomie?
  • menuleer, de juiste opbouw, de spanningsboog
  • wijnproeven volgens internationale normen: systematische proeven op de WSET-methode
  • de 4 basissmaken en umami
  • uitleg over de smaakpatronen van wijnen
  • uitleg over smaakpatronen van gerechten
  • klassieke wijnspijscombinaties
  • smaakverzadiging
  • Welke smaken combineren goed, en welke geven problemen?

DAG 2: “DE CHEF MODULE” KOKEN NAAR DE WIJN, KOOKTECHNIEKEN

  • kooktechnieken, keuzes, met en zonder water koken
  • snijtechnieken
  • smaakpatronen, bereidingswijzen
  • een gerecht aanpassen aan de wijn
  • smaakprofielen van wijn en gerecht
  • de invloed van kleur in wijnen en gerechten
  • de invloed van de opmaak van het gerecht
  • dessertwijnen
  • serveren, tafel opdekken

DAG 3: “DE SOMMELIER MODULE” DE WIJN BIJ HET ETEN KIEZEN

  • het gerecht als basis, kwaliteiten van de passende wijn vaststellen
  • voorspellen van smaken (vinificatie, druiven, herkomst)
  • wijnen uit de Oude en Nieuwe Wereld / klassiek vs. modern
  • de wijnen aanpassen aan het gerecht
  • aperitief-wijnen
  • wijn bij bijzondere gerechten, moleculair, Aziatisch
  • kaas en wijn
  • aansluitend: examen

EXAMEN

Het examen bestaat uit theorie en proeven. Het theorie bestaat uit 20 vragen waarvan 15 meerkeuze en 5 open vragen. Je krijgt daarna een gerecht en wijn, je moet ze beide omschrijven en voorzien van een wijnspijsadvies.

DE WIJN & SPIJS CURSUS UTRECHT BIJ STOER KOKEN

Stoer Koken is een blog over stoere gerechten met pure ingrediënten. Oprichter Mirjam heeft alle opleidingen van de beroemde kookschool Le Cordon Bleu in Parijs afgerond en geeft regelmatig kookworkshops en private dinners. De cursus Gastronomie is “in de keuken”, we zitten er bovenop.

Stoer koken
Adres: Kwartelstraat 44
www.stoerkoken.com