Een wijnkenner klaagt dat de wijn 2,4,6-trichlooranisol heeft! Wat bedoelt hij of zij daarmee?

Het is je misschien wel eens overkomen: je trekt een fles wijn open en een onwelriekende geur komt je tegemoet. De smaak is even vies. Volgens een wijnkenner heeft de wijn 2,4,6-trichlooranisol ofwel TCA. Dat betekent niet dat de wijn geoxideerd is of te veel sulfiet bevat.

TCA is een organische verbinding, die de muffe smaak van bedorven wijn veroorzaakt. In vaktermen: de wijn heeft kurk. De kurksmaak is een gevolg van een chemische verbinding tussen een schimmel in de kurkbast of op de locatie waar de wijn wordt gemaakt en de wijn in de fles. De wijn ruikt chemisch en muf, naar nat karton of een vochtige kelder en geeft in de mond een onaangenaam bittere nasmaak. Het kan zowel in een goedkope als dure fles wijn voorkomen. Een wijn kan al vroegtijdig kurk oplopen. Het heeft niets met een te oude wijn te maken.

Meer leren over wijn? Volg dan een van onze wijncursussen.

In bijvoorbeeld Amsterdam of bekijk hier alle locaties