Op een fles Duitse wijn staat ꞌfeinherbꞌ? Wat betekent dit?

Duitse wijnen hebben verschillende smaakaanduidingen. Feinherb betekent letterlijk ꞌfijnbitterꞌ, maar dit houdt niet in dat het een bittere wijn is. De term wordt door toedoen van de wijnbouwers uit de Moezel sinds 2002 gebruikt als alternatief voor de aanduiding halfdroge wijnen (halbtrocken), die een matig imago heeft. Feinherb wijnen zijn niet droog en ook niet heel zoet, zeer fris of kruidig. Deze wijnen hebben een beetje restzoet, precies genoeg om de zuren van de wijn in balans te houden.

Feinherb wijn is géén synoniem voor een halfdroge wijn, die officieel een restsuikergehalte van meer dan 9 tot maximaal 18 g/l moet hebben en een zuurgraad die 10 mg/l onder het restsuikergehalte moet liggen. Een feinherb wijn  is over het algemeen iets zoeter van smaak, met een niet strikt afgebakende smaakaanduiding. Het restsuikergehalte van Riesling wijnen met feinherb op het etiket kan uiteenlopen van 10 g/l tot wel 50 g/l.

Meer leren over wijn? Volg dan een van onze wijncursussen.

In bijvoorbeeld Amsterdam of bekijk hier alle locaties