Wil je snuffelen aan de wijncultuur of alle geheimen van wijn doorgronden? Dan is een wijncursus in Utrecht iets voor jou. Je kunt bij Wijnstudio een wijncursus op maat volgen, onder leiding van een professionele, enthousiaste docent met een hooggekwalificeerde wijnopleiding en veel ervaring in de wijnwereld. Je doet tijdens de wijncursus kennis op over de wijnproductie, druivenrassen, wijnsoorten, wijnlanden en streken, wijn-spijscombinaties en etiketten lezen. Bovenal leer je de geur en smaak van wijn herkennen met de aromazon én wijn proeven volgens de bewezen systematische proefmethode. Je krijgt vaardigheid in het plaatsen, vergelijken en onthouden van wijnen.

Wijncursus Utrecht

Ruiken, proeven en kennis opdoen bij basis wijncursus in Utrecht

Druiven plukken voor wijn

Je kunt na de avondvullende introductiecursus de basis wijncursus in Utrecht volgen, of je zonder voorkennis voor deze opleiding opgeven. Iedereen kan deelnemen aan de korte, intensieve basiscursus, die op 4 avonden (19:30 tot 22:30 uur) wordt gegeven. Elke avond krijg je een module voorgeschoteld:

• Module 1: basiskennis, wijnbouw, druivenrassen, professionele proefmethode, witte wijnen
• Module 2: wijn verkennen, wijnfouten, klassieke wijnregio’s, rode wijnen
• Module 3: wijnen uit de Nieuwe Wereld, gastronomie: wijn en spijs
• Module 4 examen, proefsessie, eigen inbreng cursisten

De basis wijncursus staat vooral in het teken van wijn proeven, met 21 goede proefwijnen. De wijnen zijn in de cursusprijs (€ 285) inbegrepen, evenals het lesboek, examen en certificaat. De basiswijncursus is een goede voorbereiding op het Internationaal Wijnbrevet – WSET level 2.

Debby en Jules Deelen

Register Accountants


De wijncursus WSET level 2 was uitstekend verzorgd. Naast de bevlogen colleges van de docent herinneren wij ons vooral de saamhorigheid in de groep en leuke interactieve avonden met andere cursisten. De cursus is lang genoeg om echt kennis op te doen over de druiven, regio’s, en proeftechnieken. Enige zelfdiscipline is wel noodzakelijk want er moet wel buiten de colleges gestudeerd worden. Na de cursus nemen wij zelfverzekerd de wijnkaart aan in het restaurant, en is een bezoekje aan de wijnhandel nog veel leuker. Wij gaan zeker door met de andere cursussen! Na onze bruiloft gaan we ons oriënteren op de overige cursussen, zeer waarschijnlijk eerst de wijn & spijscursus en daarna de wset level 3.

Internationaal wijnbrevet dat mondiaal wordt erkend

Het Internationaal Wijnbrevet – WSET level 2 is een internationaal erkend diploma voor professionals die dagelijks met wijn werken én een passende opleiding voor serieuze wijnliefhebbers die hun wijnkennis en proefvaardigheid willen verdiepen. Je proeft tijdens deze uitgebreide wijncursus in Utrecht van 56 kwaliteitswijnen en leert met de internationaal gebruikte, systematische proefmethode wijnen eenvoudiger onthouden, plaatsen en vergelijken. De cursus beslaat 8 avonden (19:30 tot 22:30 uur) en omvat:

• Wijngaard: bodem, bewerkingen, oogst, druivenziektes, klimaat en de invloed op de wijn
• Wijnkelder, temperatuur, zuurstof, technieken en keuzes van de wijnmaker
• Belangrijkste druivenrassen (en hun karakter) en wijngebieden (en hun wijnen) ter wereld
• Informatie op het wijnetiket op waarde schatten
• Mousserende, versterkte en zoete wijnen: regio’s, bijzondere technieken en stijlen
• Wijn serveren en bewaren en hoe wijn en spijs te combineren

De kosten van het Internationaal Wijnbrevet – WSET level 2 zijn € 585. Dit bedrag is inclusief de 56 proefwijnen (waarde € 850), 6 kristallen proefglazen, lesboek, werkboek, map met hand-outs van alle lessen, inlog voor cursistenpagina met presentaties en oefenvragen, examen en certificaat.

Wijncursus in Utrecht op gevorderd niveau met internationale allure

Advanced International – WSET level 3 levert een kwalificatie op gevorderd niveau op, bestemd voor professionals uit de wijnsector en enthousiaste wijnliefhebbers. Je leert in deze uitgebreide wijncursus in Utrecht de factoren die de smaak en stijl van wijn bepalen, viticultuur en vinificatie, wijn en de consument, de belangrijkste druivenrassen en wijnregio’s ter wereld en de technieken en stijlen van mousserende, zoete en versterkte wijnen. De helft van de tijd wordt besteed aan professioneel proeven volgens de systematische internationale proefmethode.

Advanced International wordt op 10 avonden (19:30 tot 22:30 uur) gehouden en kost € 1.095. De topkwaliteit proefwijnen (waarde € 1.700) zijn inclusief, evenals het les- en werkboek, inlog voor cursistenpagina, examentraining, examen en certificaat. Een vooropleiding Internationaal Wijnbrevet wordt verlangd.

Wijnvelden rivier

Leer de grondbeginselen van wijn met ꞌA taste of wineꞌ

Wijnstudio verzorgt de internationale wijncursussen van de Wine and Spirit Education Trust (WSET), mondiaal gezien de grootste wijnopleider met 94.000 cursisten in 73 landen. Wijnstudio is de grootste aanbieder van internationale wijncursussen in Nederland, met het hoogste landelijke slagingspercentage van de WSET-examens. Een zakelijke wijncursus in Utrecht kan volledig worden afgetrokken van de belasting. Wijnstudio is namelijk door de overheid erkend als Instituut voor Korte Beroeps Opleiding.

Toch liever eerst een introductie cursus?

De introductie wijncursus in Utrecht is als beginner geknipt voor jou. Je proeft tijdens een onderhoudende en gezellige avond (19:30 tot 22:30 uur) van 7 goede proefwijnen en je komt meer te weten over zaken als: welke wijn bij het eten te drinken, hoe een wijn in de winkel of restaurant te kiezen, wat zegt het etiket of hoe wijn te serveren en bewaren. ꞌA taste of wineꞌ kost € 49, inclusief de proefwijnen. Wijnstudio heeft een speciale cadeaubon om deze introductie wijncursus cadeau te doen. Het is ook een leuk avondje uit met vrienden of vriendinnen, familie, collega’s of teamgenoten.