Reisverslag Champagnereis 2023
Blog
10 juni 2024

Woensdag 15 november

Vandaag begint het programma om 12:30 in Äy-Champagme, nog geen 10 minuten rijden van het hotel. We kunnen dus lekker rustig opstarten. Om 12 uur vertrekken naar Avarum Restaurant voor de start van ins programma! Bij de gerechten, die erg lekker zijn, drinken we uiteraard een Champagne, maar ook een lekkere rode wijn. Het is ook de eerste kennismaking met de groep, so far een goede indruk 😉. Na de lunch laten we de auto gewoon staan, het is maar een klein stukje lopen naar het Champagnehuis Henri Giraud.

Henri Giraud

Het is één van de weinige huizen waar de eerste vergisting volledig op houten vaten plaats vindt, de meeste huizen gebruiken een combinatie van staal en houten vaten. Met een productie van rond de 450.000 flessen per jaar zijn ze medium in grootte. Ze experimenteren heel erg met de houten vaten, en gaan hier zelfs zo ver in dat de eigenaar zelf de bomen uitkiest voor de houten vaten, die komen allemaal uit een specifiek bos in de buurt. Ieder jaar wordt er met tot ongeveer 3% van de oogst geëxperimenteerd, dat is best veel! Al dat experimenteren kost ook veel mankracht, want in totaal werken er 42 man, terwijl 20 ongeveer  normaal is voor deze productie. Naast de Champagne proeven ook nog een Ratafia, dat is een soort sherry-achtige drank, en daar nemen we een flesje van mee.

Donderdag 16 november

Leclerc Briant

Leclerc Briant werkt volledig biodynamisch, zij zijn hiermee één van de weinigen in de Champagne regio. Je ziet dit ook terug in hun logo, waarin de cyclus van de maan is verwerkt.

Sommige dingen die verteld worden kunnen we plaatsen, maar soms is het ook een beetje zweverig😉. Wel heel mooi om te zien hoe ze dit helemaal doorvoeren in de productie.

Één van hun duurste flessen laten ze na dégorgement nog 10 maanden 60 meter diep op de zeebodem liggen voor de kust van Bretagne. Dit schijnt de wijn een hoge ‘energie’ te geven, wat de drinker dan ook zou moeten voelen.

Het proeven van de Champagnes is hier gecombineerd met de lunch. Altijd goed om iets te eten bij het drinken, dan proef je toch weer andere smaken. En of het verhaal nu zweverig is of niet…de Champagnes zijn wel echt erg lekker.

Billecart-Salmon

Het is al één uur geweest als we in de stromende regen naar de auto rennen. We moeten nog een soort van opschieten, omdat we eigenlijk al vijf voor half twee bij het volgende Champagnehuis moeten zijn. Precies op tijd komen we aan. We zijn zelfs nog één van de eerste.

Dit Champagnehuis is duidelijk groter, ruim 300 hectare wijngaard, waarvan ze de helft zelf bezitten. Zij werken voor een gedeelte ook (bio)dynamisch, maar doen dat niet voor al hun wijngaarden.

Onze gids spreekt uitstekend Engels, dat komt doordat haar stiefvader Amerikaans is. Ze maakt zelf nog de grap dat een rondleiding in het Engels door haar Franse collega’s 2 keer zo lang duurt vanwege de uitspraak🤣.

Het Champagnehuis Billecart-Salmon staat vooral bekend om haar Rosé Champagne, die proeven we alleen niet, maar kopen we zelf wel voor thuis. Onder de grond zit echt een enorme kelder, wij lopen maar door een klein deel, maar in totaal zijn er 2 km aan gangen! De tijd vliegt voorbij, en iets na half vier lopen we naar buiten. Nog één Champagnehuis te gaan vandaag!

Bollinger

Het Champagnehuis Bollinger is bij sommige mensen misschien ook bekend van James Bond. Dit is al een aantal jaren het merk wat altijd in de films gedronken wordt door 007. Bollinger heeft een aantal typische kenmerken, een is het terroir, twee is het grote deel pinot noir, drie is dat alles altijd op houten vaten vergist wordt, vier is dat ze hun beste wijnen laten rijpen in Magnum flessen en vijf is tijd, het maken van een goede Champagne kost tijd.

Wat leuk is om te weten over de Magnum flessen is dat deze voor het blenden één voor één met de hand geopend worden en ook allemaal geproefd worden! Dat gaat met 10 man tegelijk, en duurt soms langer dan een week!

Op het terrein van het Champagnehuis is nog een kleine wijngaard waar nog nooit druifluis is geweest, één van de weinige plekken in Europa. Hier worden jaarlijks maar 3-10 vaten Champagne van gemaakt. We mogen wat dichterbij gaan kijken, maar moeten wel op de stenen blijven. Omdat ze niet weten waar wij nog meer geweest zijn, mogen de schoenen niet de grond besmetten.

Na een boeiende rondleiding proeven we 3 van hun Champagnes. We kunnen hier niets kopen, waarschijnlijk ook omdat ze hun distributeurs niet voor de neus willen stoten. Wel krijgen we nog een adres door van een winkel in Épernay, hier kunnen we eventueel morgen nog gaan kijken.

Vrijdag 17 november

Waris-Larmandier

Wat een verschil met gisteren! Waris-Larmandier is met maar 55.000 flessen per jaar echt een heel stuk kleiner. Ze werken hier ook volledig biodynamisch. Geen rondleiding door de wijngaard maar een hele enthousiaste vrouw die over de wijnen verteld, gecombineerd met een stuk van haar levensverhaal. Haar man is al heel jong overleden, en naast wijnmaker is ze ook artiest. Samen met haar 3 kinderen runt ze nu het Champagnehuis. De naam Waris komt trouwens oorspronkelijk uit Finland, het is wel al een paar generaties gereden dat de familie daar woonde.

We proeven best veel van haar Champagnes, en als klap op de vuurpijl heeft ze ook nog een demi-mouse open van een proeverij eerder deze week. Demi-mouse wil zeggen dat de druk in de fles iets minder hoog is. Wat een lekkere Champagne is dit zeg! Helaas verkopen ze die niet aan particulieren, maar alleen maar aan restaurants.

De Sousa

In drie minuten lopen we nu naar het laatste Champagnehuis van onze reis. Ook Champagnehuis De Sousa werkt biodynamisch, nog niet alle wijngaarden zijn gecertificeerd, want daarvoor moet er eerst 3 jaar biologisch gewerkt worden. In productie zijn ze twee keer zo groot als vanmorgen, maar met in totaal 110.000 flessen nog steeds geen hele grote speler.

Het huis wordt nu gerund door de kinderen van de familie De Sousa, 2 dochters en 1 zoon. Vanuit origine is De Sousa een Portugese naam, en hiermee zijn ze het enige Champagnehuis met een Portugese naam.

Wat hier heel leuk is van de rondleiding is dat we ook kunnen kijken bij de dérgorgement en het labelen van de flessen. Op de meeste plekken mag dit niet. Na de tour proeven we in totaal 5 Champagnes.

Tekst geschreven door medereiziger Benjamin van der Meer.