Tips: een baan in de wijnwereld

Veel mensen die een wijnopleiding volgen of afgerond hebben, willen werken in de wijnwereld, part-time of full-time. Hierbij tips voor het zoeken naar een baan die bij je past. 

Welke wijnbedrijven zijn er
In welke bedrijven speelt wijn rol: wijnimport, wijnhandel, wijnwinkel, restaurant, wijnbar, zaalverhuur, evenementenbureau, organisatie van wijnproeverijen, reisorganisatie, wijnblad, wijnschool, wijnblogs, wijnbeurzen, en meer.

Wat zijn de vereisten
Voor een baan in de wijnwereld heb je naast een goede motivatie en vaardigheden ten minste twee dingen nodig: een wijnopleiding op het juiste niveau, en ervaring in het werken met wijn. Stel vast hoeveel dagen per week je wilt werken, op welke tijden, en per wanneer je beschikbaar bent. Bedenk wat je in kunt brengen, en wat je graag zou willen doen.

De juiste opleiding
De standaard gevraagde wijnopleiding is vrijwel overal Advanced (WSET level 3), of vinoloog. Heb je dat nog niet, ga dan zo snel mogelijk aan de studie! Voor een wijn-gerelateerde baan volstaat vaak het Internationaal Wijnbrevet (WSET level 2). Sommige bedrijven bieden een baan aan met de mogelijkheid een wijnopleiding te volgen. Dat kun je zelf ook voorstellen.

Ik heb nog geen ervaring in het werken met wijn
Zet je andere talenten in om binnen te komen. In de wijnwereld werken mensen in de sales, financiën, backoffice, administratie. Ook is er behoefte aan chauffeurs, magazijnmedewerkers, organisatie-planners, enzovoorts. Heb je ervaring met schrijven, redactioneel of commercieel? In de horeca worden regelmatig extra mensen ingezet in de bediening op zaterdag. Zoek een bedrijf dat actief met wijn bezig is, daar kun je veel van leren.

De meest gezochte mensen
Er is vaak vraag naar verkopers, het bezoeken van horeca en wijnwinkels. Je verzamelt informatie over een bedrijf, maakt een inschatting van de behoefte. Je neemt proefflessen mee, en als alles goed gaat noteer je een order. Importeurs bieden verkopers interne trainingen aan.

Hoe bouw ik een netwerk op
Bezoek beurzen en wijnproeverijen. Sluit je aan bij een proefgroep. Geef je op als vrijwilliger bij een wijn-evenement. Ook tijdens een wijncursus worden veel contacten gelegd.

Gebruik Social Media
Post regelmatig over wijn, stel vragen, bespreek je proefnotities, breng discussies op gang. Laat je interesse in wijn zien.

Hoe vind ik vacatures
Vacatures vind je in advertenties in wijnbladen, en op social media, met name LinkedIn. Gebruik je contacten, bespreek je vraag met je plaatselijke wijnwinkelier. Wat ook werkt: een open sollicitatie. Stuur je CV naar een bedrijf waar je graag zou willen werken.

Aan de slag
Zodra je WSET level 3 gehaald hebt, en ervaring hebt opgedaan in een wijnbedrijf, kan je echte wijnleven beginnen. Succes!
Indien je deze tips wilt aanvullen: al je commentaar is welkom, stuur een mailtje aan: [email protected].

Wereldwijd erkende wijncursussen door heel Nederland