Artadi
Ons eerste bezoek aan Artadi begon in de wijngaarden. Anna liet ons kennismaken met de diverse gebieden rond Artadi en alles wat van doen had met de ligging in het dal tussen de Sierra de Cantabria en de Sierra de Tolonjo , de druivenrassen (Tempranillo en Viura) en het vele werk dat wordt verzet in de wijngaarden, en de filosofie van het wijnhuis, kortom, het terroir. Artadi heeft zich uit de DO Rioja afgescheiden, zij konden zich niet meer vinden in de regels. We hebben een bijzondere wijnen geproefd, uit het vat maar ook op fles. De Vina el Pison (2020) is de trots van het huis (ca. 360 euro). Deze mooie wijn is mede door de ratings van bekende masters of wine tot grote hoogte gestegen. De wijn moet eigenlijk nog wel enkele jaren liggen maar het voorproefje beloofde zeker iets moois!
Vina Tondonia
Dit wijnhuis in Haro is een van de drie oudste wijnhuizen in de Rioja. Het is een prachtige traditionele omgeving waar de founder, Rafael Lopez de Heredia y Landeta (1877) en de ook moderrne architectuur van Zaha Hadid bijeen zijn gebracht in een indrukwekkende locatie en een rondleiding die vele facetten van de wijn laat zien: met maken van vaten, de met de hand gemijnde kelders, diverse schimmels en spinnenwebben, een exclusieve familiekelder, een uitzicht op de Ebro en de wijngaarden daarachter. Het was een sprookje in kwadraat. Het proeven van de twee bijzonder wijnen Boscovia en Vina Tondonia waarbij nog belangrijke lessen: het goudkleurige netje om de Tondonia (maar ook andere Rioja wijnen) was ter voorkoming van fraude en de Boscovia smaakt uitstekend bij choclatecake. Dat laatste geldt ook voor andere Rioja hebben we later gehoord.
Muga
Na een historisch perspectief in Tondonia zijn je verwachtingen van Muga, meer industrieel toch wat minder. Niet helemaal terecht. Ook dit wijnhuis heeft ons hele interessante kanten van het vak laten zien. Moderne technieken (selectie van druiven) en oude gewoonten (een medewerker die eieren splitst voor de clarificatie), het maken van de vaten, het bottelen… ook dit bedrijf heeft ons van zijn beste kant laten zien. Overigens hoorden wij later dat Muga nog de enige zou zijn die dit proces echt met verse eieren doet, andere wijnhuizen zijn overgestapt op poeders of vegan varianten. Prachtig proeflokaal met uitzicht op de omgeving en heerlijke wijnen geproefd!
Lopez de Haro
Fantastisch dat op een dag met zoveel wijn dit wijnhuis nog weer een andere mooie kant laat zien. Dit wijnhuis richt zich vooral op innovatie. Jonge mensen met nieuwe ideeën, samenwerking met andere wijnhuizen in Noord Spanje in de Vintae groep en nieuwe variaties van wijn in El Project, zoals een lichtere rode rioja wijn. Ook nieuwe generaties zouden geëngageerd moeten worden in wijn en dit bedrijf is daar een prachtig voorbeeld van. Het was genieten!
Rioja Alta
Prachtig wijnhuis, combinatie van traditie en commercie, prima marketing denk ik ook en heerlijke wijn geproefd. In dit wijnhuis kregen we door filmbeelden ook een kijkje op het grote werk dat in de wijngaarden en bij de vinificatie van wijn plaatsvindt. Zakelijke uitstraling maar uitstekende proeverij en heerlijke wijn. Ik heb thuis de Vina Alberdi 2019 geproefd, het woord dat bij bijna elke proeverij voorbij kwam: “Freshness!” Nou zeker.
Campo Viejo
Wij waren voorbereid dat dit wijnhuis zeer grootschalig zou zijn. Bij aankomst niets van te zien. Prachtige wijngaarden en een bescheiden gebouw. Na de light lunch een rondleiding die ons de ogen deed openen. We wisten natuurlijk al dat de meeste wijnhuizen voor een groot deel zich in de kelder ondergronds bevinden maar bij Campo Viejo is dat een understatement. Een complete ondergrondse wijnfabriek, 18 miljoen liter per jaar (heb ik dat goed gehoord?) in RVS en ook in eiken, het was een duizelingwekkende ervaring. En poeflokalen waar experimenten worden gedaan met diverse invloeden op het proeven van wijn: muziek en kleuren en zo meer.
La Marquesa Valserano
Deze grande dame van de Rioja heeft ons zeer bekoord. Prachtige wijnhuis in een klein dorp met een rondleiding van een zeer gedreven dame: milieu, kwaliteitseisen van de DO, historie en moderne ontwikkelingen. Alles is aan de orde geweest voordat we hebben genoten van heerlijke witte maar natuurlijk ook de rode Finca’s van dit mooie huis. Ook heerlijke kaas en wijn. Ik geloof dat we hier werden gewaarschuwd: “Que no te la con queso”, wat zoveel betekent als: eet het niet met de kaas (en laat je niet in de war brengen over de wijn).
Marques de Riscal
Vanuit La Marquesa de Valserano heb je al een prachtig uitzicht op het hotel van Marques de Riscal, ontworpen door Frank Gehry (ook Guggenheim in Bilbao). Zo mooi gelegen met een authenthiek wijnhuis met mooie kelders en gelegen aan de wijngaarden, en een wijnwinkel met geweldige merchandise is dit wel de Efteling van de Rioja. Maar bij de proeverij was onmiskenbaar mooie wijn wat ook maar weer laat zien dat los was alle uiterlijk vertoon in het glas zich ook een echte wijnmaker zijn ware gezicht laat zien.
En over de culinaire kant van deze wijnreis.
Logrono is echt een culinair paradijs. Calle de Laurel is een genot om te bezoeken en we waren in Sabores, dat was een heerlijk menu met mooie wijnen van Tondonia. Ook heerlijk om te proeven bij een diner! Ook in Valserrano hadden we een mooie traditionele lunch bij Florida met Patatas de la Riojana. Wel opvallend dat er vaak een fles Crianza op tafel staat ongeacht de maaltijd. Bij de wijnstudio hebben wij zoveel geleerd over wijn en spijs dat je liever toch iets anders wil bij kabeljauw!
Het was een geweldig mooie reis met fijn gezelschap!
Wel alle complimenten voor de reisleiding. Erik en Wouter hebben het ons zeer naar de zin gemaakt.
Tekst geschreven door medereiziger Dineke Mekel.