Toscane is echt wel een paradijsje! De glooiende heuvels, eeuwenoude dorpjes en natuurlijk, waar we voor kwamen, wereldberoemde wijnen! In deze blog nemen wij (Elly & Els van de Woeste wijngronden) je mee op onze onvergetelijke en goed georganiseerde reis met de Wijnstudio. Benieuwd naar ons fotoverslag van deze Toscaanse reis? Kijk dan op www.woestewijngronden.nl/reizen/toscane/
Start in Lucca & Overnachting in Bolgheri
Op zondagochtend vertrekken we uit Amsterdam en vliegen naar Pisa. Auto huren en dan eerst op advies van een vriendin naar het charmante stadje Lucca. Lucca is een bijzondere stad met middeleeuwse muren en smalle straatjes. Deze dateren uit 1500 en zijn nog volledig intact. Ze worden nu gebruikt als verhoogd stadspark waar je heerlijk kunt wandelen, sporten en picknicken, terwijl je geniet van uitzicht over platteland én stad.
Na een wandeling over de stadsmuren, door historische straatjes met kleurrijke gebouwen en sfeervolle pleintjes, is het tijd voor een wijntje en iets warms in het buikje op de Piazza dell’Anfiteatro. Hier genoten we van een mooi bord antipasti en een lokaal wijntje, een Vermentino. Later op de dag reden we naar de kustplaats Bolgheri, naar ons hotel te midden van de cipressen en wijngaarden.
Wijnhuizen Casa di Terra en Nittardi
Na het het ontbijt maken we eerst kennis met de rest van de groep, daarna zwaaien we het plaatsje Bolgheri uit en rijden we richting ons eerste te bezoeken wijnhuis Frattoria Casa di Terra. Iedereen van de groep reist deze week op eigen gelegenheid. Heel prettig! De gezelligheid van de groep en ook een moment om met z’n tweeën te cruisen door het Toscaanse landschap.
Frattoria Casa di Terra, is een modern wijnhuis gelegen in de Bolgheri-streek. Ook het gebied dat beroemd is geworden om zijn “Super Tuscans”. Het terroir heeft een combinatie van zand, klei en kiezel en is perfect voor krachtige elegante wijnen.
Na een uitgebreide proeverij reden we door naar Hosteria Portanova in Val d’Elsa waar een voortreffelijke lunch klaar stond. Maar… we nemen stiekem nog eerst even een afslag naar de Viale dei Cipressi. Dit is een van de meest iconische en schilderachtige wegen in het toch al zo fraaie Toscaanse landschap. Deze 5 km lange laan is omzoomd met 2500 statige cipressen. Indrukwekkend!
’s Middags bezoeken we Nittardi, een wijnhuis daterend uit de 12e eeuw gelegen in de Chianti Classico regio met rondom uitzicht over de adembenemende natuur. Dit wijnhuis heeft een artistiek verleden. Dé Michelangelo zou hier ooit wijn hebben gekocht. Kunst speelt een belangrijke rol bij Nittardi en daar houden wij van!
Elk jaar wordt een gerenommeerde kunstenaar uitgenodigd om het label en de verpakking van hun Chianti Classico te ontwerpen. Ook beschikt het wijnhuis over een indrukwekkende kunstcollectie en beelden verspreid over het landgoed.
Deze plek, de kunst én het proeven van hun Chianti classico wijnen (één van de beste van deze regio) maakten dit bezoek tot een unieke ervaring!
Daarna door naar het klooster Certosa di Pontignano. Net buiten de stad Sienna ligt het historische klooster: een hele fijne serene plek waar historie, architectuur en schoonheid samenkomen. En laten we hier nu 2 nachten verblijven! Vanuit het complex hebben we een uniek uitzicht op de glooiende heuvels van Toscane, de eigen wijngaard, olijfboomgaard en groentetuin van het klooster. Een fijne plek om na zo’n dag vol indrukken heerlijk te eten, van een wijntje te genieten en tot rust te komen. Toevallig ontmoeten we hier ook nog de wijnmaker van het wijntje in ons glas: Famiglia Losi. Het blijkt de buurman te zijn die hier deze avond ook dineert. Na een aantal mooie wijntjes duiken we op tijd in ons mandje. Helaas werden we midden in de nacht opgeschrikt door een 2 uur durend brandalarm…. Maar dan heb je wel weer een verhaal;-)
Renzo Masi & Antinori
De ochtend begon bij Renzo Masi, een wijnhuis dat bewijst dat kwaliteit betaalbaar kan zijn. Renzo Masi is een familiebedrijf gevestigd in het plaatsje Rufina diep in de Toscaanse heuvels. Het viel dan ook niet mee om dit bijzondere plekje te vinden! Voor een toegankelijke wijnproeverij in een vriendelijke informele sfeer ben je hier echt aan het goede adres. Wat een gastvrijheid!
Hun wijnen zijn al net zo toegankelijk: fruitig, soepel met een typisch Toscaans karakter. Na ook de meer complexe wijn met verfijnde houtinvloeden geproefd te hebben krijgen we nog de kers op de taart. Een glaasje Vin Santo én een bezoek aan de zolder waar de druiven voor deze dessertwijn worden gedroogd. Bijzonder om te zien met hoeveel toewijding de familie Renzo Masi deze wijntraditie koestert!
Voor de lunch rijden we naar het hooggelegen plaatsje Impruneta waar de eigenaar van Ristorante Montebioni een ware proeverij van Toscaanse lekkernijen voorschotelt. Van daaruit rijde we in de middag door naar Antinori. Eentje die al langer op ons lijstje stond! Het gebouw is werkelijk een architectonisch wonder.
Het pand is ontworpen met oog voor duurzaamheid en integratie in het Toscaanse landschap. Hiervoor is wel even een berg voor de helft verwijderd om dit te kunnen realiseren. De omliggende wijngaarden rondom lopen naadloos door over het dak van het gebouw.
Na een rondleiding, waar we van de ene architectonische verbazing in de andere vielen, proefden we ook nog de iconische wijnen zoals Solaia en Tignanello.
Na deze uitzonderlijk mooie dag vol indrukken rijden we moe en voldaan weer richting ons klooster.
Montalcino en diepgaande tradities
Deze volgende dag kan al niet meer stuk als we door de mist die boven de Toscaanse wijnvlakte hangt richting Il Poggione rijden. Wat een natuurpracht!
Il Poggione is een van de oudste wijnhuizen in Montalcino. Het wijndomein staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit Brunello wijnen. Brunello di Montalcino, het vlaggenschip, staat bekend om zijn diepe smaak en een enorm vermogen om te ouderen. Wij mochten proeven van de Rosso di Montalcino en uiteraard de Brunello di Montalcino. Smaken die je nog heel lang bij blijven!
Voor de lunch stopten we bij Trattoria Il Pozzo, in het wonderschone plaatsje Sant Angelo in Colle. Eigenlijk wilden we hier nog wel langer blijven dus zeker een plek om naar terug te keren!
’s Middags bezochten we Tenuta di Sesta, waar een enthousiaste jonge medewerker ons, met een enorme passie voor zijn vak, rondleidde door de wijnkelder. Verrassend hoeveel kennis en inzicht deze jonge knaap al heeft! Het hoogtepunt was de bijdrage aan het hele verhaal van de oude eigenaar Giovanni Ciacci, 84 jaar jong. Ontroerend ook hoe trots hij is op zijn medewerkers. En als je dan ook nog verteld dat je een speciale wijngaard hebt aangelegd uit liefde voor je vrouw, die alleen maar witte wijn drinkt, kun je voor ons al helemaal niet meer stuk 😉
En dan hadden we de wijn nog niet eens geproefd! Camponovo, Poggia D’Arna, rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino, Brunello di Montalcino riserva: stuk voor stuk pareltjes in het glas. Blij en tevreden rijden we richting het pittoreske Montalcino waar we blijven voor een diner en overnachting in een spookachtig pand.
Wijnen van Dei & Stefano Amerighi
Onze laatste ochtend brengt ons naar Maria Caterina Dei. Een excentrieke vrouw die aanvankelijk literatuur studeerde, een carriere had als zangeres, maar uiteindelijk toch besloot het familiebedrijf over te nemen. Onder haar leiding heeft het wijnhuis een reputatie in binnen- en buitenland opgebouwd. Zij koestert de traditie, het gebruik van lokale druivenrassen, met name de Prugnolo Gentile, een lokale variëteit van de Sangiovese druif. De Vino Nobile di Montepulciano is een van de prestigieuze Toscaanse wijnen en wereldberoemd. Wij zijn fan van de wijnen én deze innemende dame!
Na een smaakvolle lunch bij La Braceria, waar de lokale keuken nogmaals indruk maakte, reden we naar Stefano Amerighi, een biodynamische wijnmaker met de uitstraling van een filmmaker in de buurt van het schilderachtige stadje Cortona. Stefano heeft in korte tijd een sterke reputatie opgebouwd door zijn innovatieve aanpak en zijn nadruk op duurzaam en zijn ideeën over natuurlijk wijn maken. Zijn Syrah is net als hij verrassend, puur en krachtig. Een perfecte afsluiter van onze Toscaanse wijnreis.
Deze reis was een mix van heerlijke wijnen, authentieke gerechten en Toscaanse gastvrijheid. Van de kunstzinnigheid bij Nittardi tot de traditie bij Caterina Dei en de innovatie bij Antinori. Elk wijnhuis had zijn eigen verhaal. Ook de mooie gesprekken met de anderen van de groep heeft indruk op ons gemaakt. Een reis dus om te koesteren! We verlieten Toscane vol verhalen en inspiratie. Dit was niet zomaar een reis, maar een ode aan de Toscaanse levensstijl. En last but not least: hulde aan Henriette en Jeroen Bronkhorst van de Wijnstudio. De bedenkers en de organisatoren van deze onvergetelijke reis.
Salute, Toscane – we komen terug!
Cheers, Els & Elly
Tekst geschreven door medereizigers Els & Elly..