Utrecht Basis wijncursus

TIJDSDUUR: 4 lessen van 19.30 – 22.30
NIVEAU: beginners, bloggers en wijnliefhebbers.
PRIJS: € 295 alles inbegrepen.
WIJNEN: 20 goede kwaliteitswijnen.
GLAZEN: 3 Schott Zwiesel wijnglazen.
STUDIEBOEK: studieboek met 70 testvragen, , en een werkschrift.
EXAMEN: examen en certificaat.
INLOG: een eigen inlogpagina met oefeningen en presentaties

STUDIEBOEK

Bij de cursus krijg je een een studieboek. Je kan het niet alleen gebruiken als lesboek maar ook als naslagwerk. Dit boek is aanbevolen door twee Masters of Wine!

Zoek je een leuk wijn-cadeau voor familie of vrienden?
Geef de Basis Wijncursus cadeau.

CURSUSINHOUD

MODULE 1

In de eerste les gaan we kijken naar de geschiedenis van wijn. We gaan de basisbegrippen behandelen en we gaan proeven volgens de professionele proefmethode.

  • geschiedenis van de wijnbouw
  • viticultuur: invloeden op de wijngaard, bewerkingen op het land
  • vinificatieproces: hoe wordt wijn gemaakt
  • wat is de betekenis en invloed van terroir
  • zin en onzin op een etiket
  • ontwikkelingen in de wijnwereld, biologische wijnen
  • de systematische WSET-proefmethode
  • witte druiven: sauvignon blanc, chardonnay, riesling, chenin blanc, sémillon

MODULE 2

Tijdens de tweede les wordt o.a. verteld hoe je het beste wijn kunt beoordelen, bewaren en serveren.

  • wat staat er op het etiket?
  • hoe ontdek je een fout in wijn?
  • hoe bewaar ik wijn?
  • is een kurk beter dan een schroefdop?
  • hoe serveer ik wijn?
  • hoe zet ik een proeverij op?
  • meest gestelde vragen (en vooroordelen) over wijn
  • wijnregio’s en wijnen van Midden-Europa
  • wijnregio’s en wijnen van Mediterraans Europa
  • welke wijnen worden in Nederland gemaakt?
  • blauwe druiven: pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, grenache, syrah

MODULE 3

In de derde les worden de basisprincipes van de gastronomie toegelicht, ook gaan we naar de Nieuwe Wereld.

  • wijngebieden uit de Nieuwe Wereld
  • basis van de gastronomie: product, kooktechniek, garnituur
  • menuleer, smaakleer
  • proefsessie van wijn en spijs

MODULE 4

De cursus sluiten we met een examen en een gezellige proefsessie.

  • examen
  • proefsessie met door cursisten ingebrachte wijnen
  • naast het volgen van de lessen raden we je aan ongeveer 6 uur voor zelfstudie te reserveren

STUDIEBELASTING

Hou rekening met 10 uur zelfstudie om het examen te halen.

EXAMEN

Het examen bestaat uit 25 meerkeuzevragen en 3 open vragen. Je moet ook twee wijnen proeven en omschrijven, waarbij je één wijn voorziet van een spijsadvies.

DE WIJNSTUDIO IS EEN ERKENDE ONDERWIJSINSTELLING

De Wijnstudio is door de overheid erkend als Instelling voor Kort Beroeps Onderwijs, wij staan geregistreerd bij het CRKBO. Onze opleidingen zijn volledig belastingaftrekbaar.